Людина єдності

Людина — творіння Боже. Кожен, хто з’являється на світ, приходить з волі Господа. Він має виконати Божий задум, маючи неповторне завдання, усвідомлюючи свою велику відповідальність перед Всевишнім та Його найвищим творінням. Яскравим прикладом для нас є святий священномученик Йосафат — великий син України, найбільший святий нашого народу й церкви Христової, який за єдність пролив свою кров і віддав життя. Його девіз — «Щоб усі були одно». Як нам бракує сьогодні єдності у нашому повсякденному житті. Скільки сімей, які, на жаль, не мають спільних думок. Найгірша проблема — індивідуалізм, через який страждають діти.

Зараз в Україні політична криза: кожен думає про себе і про своє майбутнє, якого може й не бути. Політики звинувачують один одного замість того, щоб навчитися приймати рішення спільно, пробачити й шукати тієї єдності, що має бути невід’ємним скарбом нашого життя.

Святий Йосафат, споглядаючи суперечки між людьми, не доливав масла у вогонь, як ми це робимо, а був знаком єднання й прикладом для наслідування. Хіба ми не можемо бути його послідовниками?

Бути знаком єдності — велика жертва, бо кожна справа, що дається із великими труднощами, є доброю. Чомусь вчинити будь-яке зло — достатньо одного необдуманого кроку, а виправляти помилку не раз потрібно роки. Є багато у людському житті ситуацій, які вибивають людей із колії. Людина тоді знеохочується, втрачає сенс життя, вважає, що вона найнещасніша. Віддаймо себе в руки Тому, хто нас створив, довірмося Йому й переконаймося, що ми не самі. Подаймо руку Христові.

Святий Йосафат вів життя в єдності з Богом, для якого бачити своїх дітей з’єднаними — це найбільша радість. Тому святий багато молився, невтомно працював, жертвуючи своє життя за те, «щоб усі були одно». Він засвідчив превелике прагнення Ісуса Христа: «Ще й інші вівці я маю, що не з цієї кошари. Я їх мушу привести, і вчують вони мій голос, — і буде одно стадо і один пастир» (Йо. 10-16).

Тому, маючи за взірець св. Йосафата, благаймо у нього, щоб випросив у Господа нам велику ласку єдності у нашому суспільстві, витривалості у вірі та Божій правді. Всі постараймося бути гідними носіями ідей святого Йосафата.

Бр. Роман Мельник, ЧСВВ,
випускник Бучацького колегіуму ім. св. Йосафата